Cztery proste składniki, a przekąska niebo w gębie! Zrobisz ją szybko i zjesz ze smakiem

Dodano:
Cukinia na przekąskę Źródło: Shutterstock / Maren Winter
Lato to czas na lekkie, zdrowe przekąski. To też czas na cukinię i pomidory. I właśnie z nich robię małe co nieco na nieduży głód. Dorzucam jeszcze jeden składnik i wstawiam całość do piekarnika. Każdy zjada taką piramidkę ze smakiem.

Jeśli macie ochotę na lekką, zdrową przekąskę, sięgnijcie po warzywa. Są soczyste, niskokaloryczne i bardzo zdrowe. Zjada się je ze smakiem i to w każdej postaci. Można je chrupać świeże, dodawać do sałatek, a także przyrządzać z nich różne kompozycje. Ta w postaci prostej piramidki jest szybka do zrobienia i pełna smaku.

Z tymi składnikami dobrze komponuje się cukinia

Cukinia to delikatne warzywo, które dobrze harmonizuje z wieloma dodatkami. Jeśli chodzi o przekąskę, warto ją połączyć np. z pomidorem, papryką, czosnkiem, cebulą, szpinakiem, rozmaitymi serami czy wędzonym boczkiem albo szynką. Z tych składników da się przygotować różne, smaczne zestawy przekąskowe – i na ciepło i na zimno.

Jak zrobić szybką przekąskę z cukinii?

Szybką, lekką przekąskę na lato robię z dwóch smacznych i tanich warzyw, czyli z cukinii i pomidorów. Oba warzywa kroję w grubsze plastry. Plaster cukinii smaruję przecierem pomidorowym, przykrywam plastrem pomidora i posypuję startym serem. Całość układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia albo w naczyniu żaroodpornym i wstawiam do piekarnika. Wystarczy 15-20 minut pieczenia, by warzywa przyjemnie zmiękły, a ser się roztopił i lekko zrumienił. Teraz przekąska jest gotowa do podania.

Przepis: Przekąska z cukinii

Cukinia zapiekana z pomidorem i serem

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
105 w każdej porcji

Składniki

  • 1 średniej wielkości, młoda cukinia
  • 3-4 średniej wielkości pomidory
  • 1/3 szklanki przecieru pomidorowego
  • 30-50 g startego parmezanu
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Krojenie warzywCukinię i pomidory umyj, wytrzyj. Cukinię pokrój w plastry o grubości ok. 0,7 cm. W podobnej grubości plastry pokrój w poprzek pomidory.
  2. UkładanieBlachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej plastry cukinii, oprósz je solą i pieprzem. Na każdym połóż odrobinę przecieru, przykryj plastrem pomidora, posyp parmezanem.
  3. PiecznieUłożoną na blasze przekąskę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza (góra-dół). Piecz ją 15-20 minut, aż warzywa zmiękną, a ser się zrumieni. Udekoruj natką pietruszki.

Inna wersja przekąski z cukinii

Moją przekąskę z cukinii i pomidora posypuję startym parmezanem. Wybór nie jest przypadkowy, lecz wynika z faktu, że ser ten ma wyrazisty smak, co podkręca charakter mini dania. Jeśli jednak nie macie go pod ręką albo nie przepadacie za smakiem parmezanu, możecie sięgnąć po inny ser. Dobrze sprawdzą się tu np.: słona feta, wędzony oscypek czy ser z niebieską pleśnią.

Łagodniejsza w smaku przekąska powstanie, gdy sięgniecie np. po białą mozzarellę, startą goudę czy emmentaler. Możecie też zapiec same warzywa, a przed podaniem ozdobić je odrobiną ricotty czy koziego twarogu.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...